PERSBERICHTEN

Persbericht


Press announcement

Persbericht

Innovatie in Hartgezondheidszorg: Is er behoefte aan snellere cardiologische zorg bij hartklachten?


Rijswijk, Augustus 2024


Het Haagse Tuvalu, Diplora en iDios uit Rijswijk denken van wel. Voor de doorontwikkeling van een bestaande Nederlandse ECG sensor en voor het afronden van de ontwikkeling van analysesoftware met kunstmatige intelligentie werken deze partijen samen met de Haagse Hogeschool. Een super spannend project waarvoor een forse subsidie is verkregen van Kansen Voor West.

DEN HAAG, Veel mensen lijden aan boezemfibrilleren; een vervelende hartritmestoornis die tot een beroerte kan leiden. Vooral bij ouderen en bij mensen met overgewicht komt dit helaas steeds vaker voor. Het is van groot belang om boezemfibrilleren zo vroeg mogelijk op te sporen. Daarvoor is snelle en degelijke diagnostiek vereist zonder wachtlijsten. Door de inzet van kunstmatige intelligentie kan met de Diplora ECG sensor doorlopend en tijdens dagelijkse activiteiten boezemfibrilleren worden opgespoord. Als het Diplora ECG systeem gereed is dan kan de diagnostiek van boezemfibrilleren sneller, beter en al buiten het ziekenhuis plaatsvinden. Nu is bekend dat bij 70% van de patiënten met hartklachten na onderzoek in het ziekenhuis boezemfibrilleren simpelweg kan worden uitgesloten. Als dit met de Diplora ECG en de bijbehorende analysesoftware ook kan, dan kan veel tijd worden bespaard en kunnen veel patiënten eerder worden gerustgesteld. Wel zo fijn voor mensen met hartklachten. Indien met de Diplora ECG wel boezemfibrilleren wordt vastgesteld dan vindt een behandeling natuurlijk plaats door een cardioloog in een ziekenhuis. 

EFRO financiering

Het project dat deels gefinancierd wordt door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling, is gericht op het afronden van de ontwikkeling en certificering van het Diplora ECG-monitoringsysteem. Dit systeem omvat een App voor artsen en consumenten, een geavanceerd analyseplatform en software die gebruik maakt van Kunstmatige Intelligentie om hartritmestoornissen op te sporen. Het systeem biedt hoogwaardige hartzorg buiten de traditionele ziekenhuisomgeving.

Met de unieke samenstelling van het consortium brengt het project een combinatie van commerciële ervaring, technologische expertise en academische inzichten samen. Diplora BV is een joint venture van Tuvalu BV en iDios BV en leidt de ontwikkeling van de doorontwikkeling van deze Nederlandse ECG sensor.

Kenniscentrum Health Innovation

De Haagse Hogeschool zal via haar Kenniscentrum Health Innovation een bijdrage aan het project leveren door onderzoek en ontwikkeling met betrekking tot de AI-modules die nodig zijn voor de detectie van hartritmestoornissen. Het onderwijsinstituut zal ook dienen als een proeftuin waar de Diplora ECG sensor getest en verfijnd zal worden. Tevens werken er studenten van de TU-Delft, de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam evenals studenten uit Italie en Spanje mee aan dit innovatieve project.

Dit project belooft daarmee een aanzienlijke impact te hebben op de maatschappij door de gunstige prijsstelling, de toegankelijkheid van geavanceerde medische technologie voor huisartsen, diagnostische centra en consumenten om daarmee de druk op de cardiologische zorg in de ziekenhuizen te verlichten. Met de potentie om hartzorg betaalbaarder en snel toegankelijke te maken zet dit consortium Nederland op de kaart als een leider in de innovatieve Europese MedTech-industrie.

Voor meer informatie over het project en toekomstige updates kunt u terecht op de website van Diplora B.V.



Voor meer informatie: info@diplora.nl 


Share by: